Penitentiaire Inrichting Grave

Opdrachtgever

PI Grave

De Penitentiaire Inrichting (PI) Grave bestaat uit één locatie met verschillende afdelingen. Zo is er een huis van bewaring voor gedetineerden die in afwachting zijn van de uitspraak op hun strafproces. Daarnaast zijn er arrestantenafdelingen voor wie bijvoorbeeld openstaande boetes niet heeft betaald of zijn taakstraf niet heeft volbracht. Verder is er afdeling Extra Zorgvoorziening voor kwetsbare gedetineerden.

Bij PI Grave, geopend in 1988, werken 370 medewerkers aan veiligheid door mensen vooruit te helpen. Positieve verandering begint met het besef dat het een optelsom is van de kleinste
successen. Die leiden tot groots resultaat, echter zonder garanties. Om successen te bereiken moet je verder kijken, voorbij aan wat iemand gedaan heeft.

ONTWIKKELMOGELIJKHEDEN:
Cultuur en sfeer van de organisatie
De sfeer is gemoedelijk en relaxter dan je misschien zou verwachten. We zijn ons allemaal bewust van de gesloten setting waarbinnen we werken. Iedereen is alert en houdt zich aan de
regels. Dat wil niet zeggen dat het niet gezellig kan zijn. Iedereen is betrokken en geïnteresseerd in elkaar. Daar komt bij dat je er hier nooit alleen voor staat.

Wat zijn de ambities voor de organisatie?
We werken voortdurend aan de veiligheid door de gedetineerden binnen de muren te houden, daardoor helpen we ook mee aan de veiligheid op straat. We werken ook op vele manieren met
de gedetineerden aan de voorbereiding op hun terugkeer in de samenleving. Elke medewerker, op elk niveau, levert een essentiële bijdrage.

Zijn er doorgroeimogelijkheden?
Uiteraard, ook als je van functie zou willen wisselen. Er zijn tal van voorbeelden van mensen die op de vloer begonnen, bijvoorbeeld in de beveiliging, en later een staffunctie kregen. Of andersom! Ook qua opleiding is er veel mogelijk, denk ook aan training-on-the-job.

Wat zijn de persoonlijke
ontwikkelmogelijkheden?
We vinden het belangrijk dat medewerkers fysiek en mentaal lekker in hun vel zitten. Daarom denken we graag samen na over onderwerpen als gezondheid, betrokkenheid, mobiliteit en ontwikkeling van medewerkers. Sowieso kun je twee keer per jaar je wensen voor opleidingen bespreken, maar er is ook ruimte voor talloze online trainingen. Dienst Justitiële Inrichtingen heeft een eigen opleidingsinstituut.

WORK-LIFE BALANCE:
Kun je op afstand of thuiswerken, met
flexibele werktijden?
Dat is afhankelijk van je functie. De meesten werken in dag-, avond-, nachtdiensten. Stafmedewerkers kunnen in sommige gevallen hybride werken, voor hun geldt bijvoorbeeld een thuiswerkvergoeding. Secundaire voorwaarden zijn bij de overheid sowieso erg goed. Het Individueel Keuze Budget (IKB), dat bestaat uit geld en tijd, kun je afstemmen op jouw wensen.
Ook kun je sporten onder werktijd of met korting bij bepaalde sportketens/scholen.

Hoe is de bereikbaarheid?
Er is een bushalte langs de provinciale weg. Een blokje om en je bent bij ons. Fiets je meer dan vijftig procent van je tijd, dan kun je een werkgeversvergoeding krijgen voor een fiets of een
E-bike. Ook je IKB mag je daarvoor inzetten.

Zijn er stageplekken en voor welke
functies?
Er zijn aardig wat stageplekken. Bijvoorbeeld voor psycholoog, verpleegkundige, juridisch medewerker of medewerker re-integratiecentrum. Voor complexbeveiligers zijn er bbl-opleidingen mogelijk. Stageplekken voor de collega’s op de afdelingen van gedetineerden (penitentiair inrichtingswerker) komen mogelijk in de toekomst weer.

Wat maakt het aantrekkelijk om juist in
deze regio te werken?
De Brabantse gemoedelijkheid zorgt voor een fijne sfeer bij ons binnen. De regels en protocollen blijven overal gelijk. De veiligheid gaat voor alles, maar in de omgang zullen gedetineerden merken dat ze in Brabant zijn.

ZINGEVING/PURPOSE/MVO:
Wat is jullie bijdrage aan een betere
wereld?
Dagelijks zorgen we dat 451 gedetineerden hun straf uitzitten die de rechter ze oplegt. Daarnaast zoeken we naar de kansen om hun beter terug te laten keren in de maatschappij. Het werk gaat om zoveel meer dan de celdeur sluiten. Het geeft voldoening als er ‘een deur’ in het hoofd van de gedetineerde opengaat

PI Grave
Muntlaan 1/ 5361 ME Grave
5360 AG Grave
088-0728500
www.dji.nl/locaties/g/pi-grave