VMBO On Stage

Geplaatst op 14 september 2020

Het On Stage Beroepenfeest faciliteert een nieuw, duurzaam, persoonlijk en lokaal ondernemersnetwerk voor jongeren van het VMBO en draagt bij aan kansgelijkheid, toekomstperspectief, beroepsoriëntatie en ondernemersvaardigheden. VMBO On Stage bestaat sinds 2007. Bereik t/m seizoen 2019-2020: 125 Beroepenfeesten, ca 125.000 jongeren en ca 25.000 beroepsbeoefenaren.  

Van rode lap naar rode loper, oprichtster Onderwijs/VMBO On Stage, Corine Korrel:
“Sinds 2001 werk ik als zzp-er met uiteenlopende opdrachten voor het bedrijfsleven en instellingen. Daarvoor heb ik acht jaar als gedragskundige in de psychiatrie gewerkt en in het bedrijfsleven zeven jaar als facilitair manager. Als mens, ondernemer en moeder van vier kinderen (van vmbo tot vwo), is VMBO On Stage mijn persoonlijke missie geworden. Na een tv uitzending in 2006 waarin het VMBO (weer) negatief in beeld kwam, bedacht ik VMBO On Stage.” Kiezen op je 15e is Hogere Levenskunde. En vechten tegen beeldvorming is dat ook! De eerste editie van On Stage was in 2007 in Delft. Het verhaal over vak en werkdag van de beroepsbeoefenaren zelf is een onmisbare aanvulling op de informatie van internet en flyers. Bij On Stage komt de automonteur tot advocaat want Dromen Mag!

Toekomstdromen
Goede beroepskeuze is nergens -al zo vroeg- zo belangrijk als op het VMBO. Goede beroepskeuze leidt tot vakfocus, toekomstperspectief en economische zelfredzaamheid. Bij On Stage ontmoeten de jongeren hun eigen, lokale, duurzaam en persoonlijke (beroeps)netwerk en leren dit te onderhouden. Want over Gelijke Kansen praat je niet, die geef je. Of ze loodgieter of kinderarts willen worden: realiteitszin mag nooit leiden tot ontmoedigingsbeleid, want denken over je toekomst mag een feest zijn! Ook dat hoort bij groot worden. Het geeft het gevoel erbij te (mogen) horen en daar ga je rechtop van lopen. Zelfvertrouwen, eigenwaarde en intrinsieke motivatie worden bijna ongemerkt en ‘spelenderwijs’ vergroot door de ervaringen rondom On Stage. Inspireren is een werkwoord, en Dromen moet je doen. Bij het Beroepenfeest van On Stage.

Maatschappelijke context
De meerderheid van de 12-jarigen gaat naar het VMBO * de meerderheid van de beroepsbevolking is afkomstig van het VMBO * het VMBO kent de grootste diversiteit in niveau, kansen, achtergrond en cultuur * Het VMBO is een van de meest innovatieve en complexe onderwijsvormen * jongeren met (nog) de minste bagage moeten het eerste (‘jongste’) kiezen * vakmanschap verdient een podium * jongeren hebben ‘kiesrecht’ * preventie van vsv  is leuker en goedkoper dan repareren * stuiteren van enthousiasme over een beroep motiveert * vakfocus leidt tot toekomstperspectief * een duurzaam netwerk is net zo belangrijk als een diploma * folders brengen geen passie over * netwerken is niet hetzelfde als speeddaten * veel VMBO-ers zijn laatbloeiers * in toekomstdromen van jongeren hebben we allemaal een taak * daarom ontvangen wij VMBO-ers op de rode loper met applaus!

Ga naar de website van VMBO Onstage voor meer informatie!